بعد از عمل جراحی کیسه صفرا بیمار موظف است برای تسریع بهبودی خود نکاتی را درباره مراقبت بعد از عمل کیسه صفرا رعایت کند. کیسه صفرا اندامی کوچک در زیر کبد است که با ذخیره و غلیظ کردن صفرا، نقش مهمی در سیستم گوارش دارد. با این حال، هنگامی که سنگ کیسه صفرا تشکیل می شود یا عوارض دیگری ایجاد می شود، برداشتن کیسه صفرا (کوله سیستکتومی) ضروری است. مراقبت های بعد از جراحی کیسه صفرا برای اطمینان از بهبودی بیماران تحت عمل جراحی لازم است. معمولاً در نکات این مراقبت ها به بیماران توصیه می شود که از رژیم غذایی خاصی پیروی کنند و بیماران تشویق می شوند تا برای بهبود سریع و جلوگیری از عوارض بعد از عمل، فعالیت های بدنی سبک مانند پیاده روی را انجام دهند.
شما می توانید برای دریافت نوبت ویزیت و شماوره از دکتر واثقی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و بهترین جراح کیسه صفرا، با ما در تماس باشید.
مراقبت بعد از جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا
روند مراقبت بعد از عمل کیسه صفرا در جراحی لاپاراسکوپی کیسه صفرا با روش جراحی باز متفاوت است. این روش کمتر تهاجمی است، دوره نقاهت کوتاه تری داشته و عوارض بعد از عمل قابل کنترل و کمتر می باشد. با این حال، مراقبت های پس از عمل کیسه صفرا برای بهبودی سریع بیمار بسیار مهم است.
- مراقبت از برش و زخم ها: در این روش بیمار چندین برش کوچک خواهد داشت که آنها را با گاز تمیز و خشک نگه دارید. تا بهبود کامل زخم ها از غوطه ور شدن در وان حمام یا شنا کردن تا زمان تایید پزشک خودداری کنید.معمولا بعد از ۴۸ ساعت از جراحی می توانید استحمام کنید
- فعالیت های بدنی و روزانه: ممکن است چند روز پس از جراحی بتوانید فعالیت های سبک را از سر بگیرید، اما طبق توصیه پزشک از انجام فعالیت های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- رژیم غذایی: تا مدت کوتاهی بعد از عمل ناراحتی گوارشی را تجربه می کنید. با یک رژیم غذایی ملایم و کم چرب شروع کنید و به تدریج غذاهای دیگر مانند فیبرها، غلات کامل و پروتئین را به برنامه غذایی خود بیفزایید. در ساعت های مختلف روز نوشیدن آب را فراموش نکنید و بدن خود را هیدراته نگه دارید.
- مراقب عوارض باشید: نسبت به علائم عفونت مانند تب، لرز یا افزایش درد، تورم یا قرمزی در محل برش هوشیار باشید. همچنین در صورت بروز زردی، ادرار تیره یا مدفوع سفید حتما علائم را به پزشک خود اطلاع دهید.
- گاز و نفخ: مقداری گاز و نفخ شکم ممکن است به دلیل گاز استفاده شده در طول عمل رخ دهد که کاملا طبیعی است. پیاده روی های روزانه می تواند به کاهش این ناراحتی کمک کند.
مدت استراحت و مراقبت بعد از عمل کیسه صفرا چقدر است؟
دوره استراحت پس از جراحی کیسه صفرا، چه کوله سیستکتومی باز یا کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک، بسته به نوع جراحی و میزان سلامت کلی و بهبودی فرد متفاوت است. bangkokhospital
جراحی با روش لاپاروسکوپیک
بلافاصله پس از عمل بیماران اغلب در همان روز یا روز بعد از عمل به خانه می روند. مراقبت های بعد از عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا معمولا آسان تر از روش جراحی باز می باشد. اکثر افراد در عرض دو هفته به طور کامل بهبود می یابند و به فعالیت های عادی باز می گردند، اگر چه برخی ممکن است تا چهار هفته نیاز داشته باشند. در رابطه با سرکار رفتن باید گفت که بسته به ماهیت شغلتان، ممکن است ظرف یک یا دو هفته بتوانید به سر کار بازگردید
جراحی باز
مدت اقامت در بیمارستان معمولا طولانی تر و اغلب چند روز است. بهبودی کامل حذف کیسه صفرا در جراحی باز، ممکن است شش تا هشت هفته طول بکشد که در طی آن باید از بلند کردن اجسام سنگین و فعالیت های شدید اجتناب شود. همانطور که مدت زمان استراحت بیمار طولانی تر است، بازگشت به کار اغلب بین دو تا سه هفته، طول می کشد.
دستورالعمل های عمومی بعد از جراحی کیسه صفرا برای هر دو نوع روش جراحی
پیروی از توصیه ها و دستورالعمل های خاص جراح خود در زمان مراقبت بعد عمل صفرا در هر دو روش جراحی بسیار مهم است.verywellhealth
- افزایش تدریجی فعالیت: این نکته مهم است که به تدریج سطح فعالیت خود را افزایش دهید. باید از بلند کردن اجسام سنگین و انجام فعالیتهای سنگین تا زمانی که پزشک اجازه ندهد، اجتناب کنید.
- در روند بهبودی عجله نکنید: زمان بهبودی در افراد متفاوت است. برخی از افراد ممکن است سریعتر بهبود یابند، در حالی که برخی دیگر به زمان بیشتری نیاز دارند. به هر حال تا بهبودی کامل خود از انجام فعالیت های پر تحرک و سنگین پرهیز کنید.
- انجام ویزیت های مرتب بعد از عمل: در تمام نوبت های برنامه ریزی شده و تعیین شده برای چکاپ و بررسی وضعیت خود توسط جراح حاضر شوید تا پزشک بهبودی شما را کنترل کرده و در صورت وجود هرگونه نگرانی یا عوارض در رفع آن به شما کمک کند.
علائم خطر و عوارض کلی در جراحی کیسه صفرا
پس از جراحی کیسه صفرا در هر دو روش، برخی افراد علائمی را تجربه می کنند که برخی از آن ها علامت خطر محسوب می شود. در مراقبت بعد از عمل صفرا توجه به این علائم ضروری است.nhs
- علائم عفونت: افزایش قرمزی، تورم، گرما یا تخلیه مایع در محل های برش و تب یا لرز نیز می تواند نشان دهنده عفونت باشد.
- درد شکم: در حالی که پس از جراحی مقداری درد طبیعی است اما در صورت تجربه درد شدید یا افزایش شدت درد می تواند نگران کننده باشد.
- زردی: زرد شدن پوست یا سفیدی چشم ها می تواند نشان دهنده مشکل در جریان صفرا یا عملکرد کبد باشد.
- مشکلات گوارشی: تهوع یا استفراغ مداوم، ناتوانی در خوردن یا آشامیدن یا نفخ شدید می تواند از عوارض جراحی باشد.
- تغییرات در حرکات روده: تغییرات غیرمعمول، مانند اسهال یا یبوست مداوم، یا وجود خون در مدفوع نشانه خطر است.
- مشکلات تنفسی: تنگی نفس، درد قفسه سینه یا مشکل در تنفس می تواند نشانه آمبولی ریه یا سایر شرایط جدی باشد.
- درد یا تورم ساق پا: به خصوص در ساق پا که می تواند نشان دهنده لخته شدن خون باشد.
سوالات متداول درباره اقدامات بعد از عمل کیسه صفرا
- بعد از عمل کیسه صفرا چه غذاهایی بخوریم؟ در ابتدا، توصیه می شود از یک رژیم غذایی کم چرب و مایعات فراوان پیروی کنید تا بدن شما را با عدم وجود کیسه صفرا سازگار کند. علاوه بر این مصرف غذاهای پر پروتئین بدون چربی، غلات، فیبر و موادی حاوی انتی اکسیدان را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- آیا با برداشتن کیسه صفرا اثرات و عوارض طولانی مدتی را تجربه می کنیم؟ در اکثر موارد، برداشتن کیسه صفرا اثرات طولانی مدت قابل توجهی ندارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است تغییراتی را در عادات روده یا تحمل رژیم غذایی تجربه کنند.
- چند روز بعد از عمل سرپا می شویم؟ بسته به نوع جراحی تا ۸ روز طول می کشد تا بتوانید به فعالیت های روزانه خود برگردید. در طی این مدت و بعد از آن تا زمان تایید پزشک از انجام فعالیت های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.