فتق کشاله ران یکی از انواع رایج فتق است که به دلیل ضعف یا فشار بیش از حد به ناحیه کشاله ران رخ می دهد. روش درمان هرنی فمورال، به شدت آن و علائم فرد بستگی دارد. اگر تشخیص پزشک برای شما فتق کشاله ران است؛ می توانید زیر نظر پزشک تحت درمان باشید. از روش های غیر جراحی گرفته تا جراحی باز و لاپاراسکوپی هرنی فمورال. در صورتی که نیاز به جراحی فتق کشاله ران دارید، سعی کنید بهترین دکتر فتق را برای این کار پیدا کنید. در این صورت، عوارض و مشکلات بعد جراحی را، تا حد زیادی کمتر می کنید. دکتر حامد واثقی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و متخصص جراحی عمومی، شما را در این جراحی مهم، همراهی می کنند.
جهت دریافت مشاوره فرم زیر را تکمیل نمایید
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد (فتق چیست؟) با ما همراه باشید.
روش های جراحی فتق کشاله ران
جراحی رایج ترین و موثر ترین روش برای درمان فتق کشاله ران است. دو روش اصلی جراحی عبارتند از:
- جراحی باز؛ در این روش، جراح با ایجاد یک برش به طول 5 تا 10 سانتی متر در ناحیه کشاله ران، به عضلات و بافت های زیرین دسترسی پیدا می کند. سپس، فتق را به داخل شکم باز می گرداند و با استفاده از بخیه یا مش عضلات ضعیف شده را ترمیم می کند.
- جراحی لاپاروسکوپی؛ یک روش کم تهاجمی است که از چندین برش کوچک و دوربین و ابزارهای ویژه برای اصلاح فتق استفاده میکند. این روش معمولا باعث درد کمتر پس از عمل، بهبودی سریعتر و زمان کمتری در بیمارستان می شود.
درمان های غیرجراحی فتش کشاله ران
درمان های غیر جراحی فتق کشاله ران معمولا برای مواردی استفاده می شوند که فتق کوچک و بدون علامت در بیمارانی که به دلایل مختلف، از جمله وضعیت سلامت کلی ضعیف، مناسب انجام عمل جراحی نیستند.
- استفاده از کمربند یا بانداژ فتق: کمربند های فتق می توانند به حمایت و تقویت از ناحیه فتق کمک کنند و به طور موقت علائم را کاهش دهند. با این حال، استفاده از کمربند فتق به عنوان یک راه حل دائمی توصیه نمی شود و باید زیر نظر پزشک انجام شود.
- تغییر سبک زندگی: کاهش وزن می تواند برای افرادی که اضافه وزن دارند مفید باشد، زیرا کاهش فشار به ناحیه شکمی می تواند به کاهش فشار بر فتق کمک کند. همچنین ورزش هایی که به تقویت عضلات شکمی و کشاله ران کمک می کنند می توانند مفید باشند، اما باید با احتیاط و زیر نظر پزشک انجام شوند تا از بدتر شدن فتق جلوگیری شود.
- مصرف داروها: در مواردی که فتق باعث درد یا ناراحتی می شود، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) می تواند برای کاهش علائم مفید باشد.
درمان های تکمیلی و جایگزین
درمان های تکمیلی و جایگزین ممکن است برای برخی از افراد که به دنبال روش های غیرسنتی برای مدیریت علائم فتق کشاله ران خود هستند، کارآمد باشد. این روش ها نباید جایگزین درمان های پزشکی استاندارد شوند، اما می توانند به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی جامع به کار روند. در اینجا چند نمونه از این درمان ها آورده شده است:
- فیزیوتراپی: تمرینات خاصی که توسط یک فیزیوتراپیست طراحی شده اند می توانند به تقویت عضلات شکم و کشاله ران کمک کنند، که ممکن است به پیشگیری از بزرگ تر شدن فتق و کاهش علائم کمک کند. فیزیوتراپی ممکن است شامل روش های کاهش درد، مانند استفاده از گرما یا سرما، تحریک الکتریکی عصبی از طریق پوست (TENS)، یا ماساژ باشد.
- طب سوزنی: طب سوزنی ممکن است برای برخی افراد به کاهش درد و التهاب ناشی از فتق کشاله ران کمک کند، اگر چه تحقیقات بیشتری برای تایید اثر بخشی کامل آن در این زمینه نیاز است.
- هومئوپاتی و داروهای گیاهی: برخی افراد ممکن است از داروهای هومئوپاتی یا مکمل های گیاهی برای کاهش علائم فتق استفاده کنند. مهم است قبل از اضافه کردن هر نوع مکمل یا داروی گیاهی به برنامه درمانی خود، با یک متخصص پزشکی مشورت کنید تا از بی خطر بودن آن اطمینان حاصل کنید.
مزایا و معایب هر کدام از روش های درمان هرنی فمورال
برای درمان فتق کشاله ران، گزینه های مختلفی وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. در زیر به بررسی هر یک از این گزینهها پرداختهام:
-
روش های غیرجراحی
مزایای این روش ها این است که به دلیل عدم انجام جراحی، از خطرات مرتبط با عمل جراحی، مانند عفونت یا مشکلات ناشی از بیهوشی، جلوگیری می شود. از خطرات آن هم می توان به درمان موقت، احتمال بازگشت فتق و محدودیت در فعالیت های روزانه اشاره کرد.
-
جراحی باز
از مزایای این روش، رفع دائمی فتق است. این روش می تواند به طور دائم فتق را برطرف کند و از بازگشت آن جلوگیری کند. جراحی باز برای فتق های بزرگتر یا پیچیده تر اغلب گزینه بهتری است. از معایب این روش نیز می توان گفت که بهبودی پس از جراحی باز معمولا طولانی تر است و ممکن است درد بیشتری به همراه داشته باشد.
-
جراحی لاپاراسکوپی
از مزایای این روش، بهبودی سریعتر دوره نقاهت کوتاه تر است و بیماران معمولا می توانند زود تر به فعالیت های عادی خود بازگردند. همچنین کاهش درد پس از عمل به دلیل برش های کوچکتر، درد کمتری نسبت به جراحی باز وجود دارد. برش های کوچکتر به معنای جای زخم کمتر و نتایج زیبایی شناسی بهتر است. معایب این روش هم این است که انجام این نوع جراحی نیاز به مهارت و تجربه خاصی دارد و در همه مراکز در دسترس نیست. همچنین ممکن است هزینههای بیشتری نسبت به جراحی باز داشته باشد.
-
درمانهای تکمیلی و جایگزین
مزایای این روش کمک به مدیریت علائم است که می تواند به کاهش درد و ناراحتی کمک کنند. معایب آن هم این است که برای برخی از این روش ها، ممکن است شواهد کافی برای اثبات اثر بخشی وجود نداشته باشد. همچنین این روش ها نباید به جای درمانهای پزشکی تأیید شده استفاده شوند.
مراقبت های قبل و بعد از عمل فتق کشاله ران
رعایت نکات و مراقبت های قبل و بعد از عمل در افزایش سرعت بهبودی و جلوگیری از بروز عفونت ها بسیار موثر و مهم است. در ادامه به بررسی این نکات می پردازیم:
- آزمایشات و معاینات؛ این آزمایشات ممکن است شامل آزمایش خون، ادرار، نوار قلب و عکس قفسه سینه باشد.
- قطع مصرف داروها؛ برخی از داروها ممکن است با داروی بیهوشی تداخل داشته باشند. پزشک معالج شما لیستی از داروهایی را که باید قبل از عمل قطع کنید به شما ارائه می دهد.
- ناشتایی؛ شما باید از شب قبل از عمل از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. این کار برای جلوگیری از تهوع و استفراغ در حین بیهوشی ضروری است.
- آماده سازی محل عمل؛ موهای ناحیه عمل باید تراشیده شود. همچنین از شما خواسته می شود که تمام جواهرات، لباس زیر و اشیاء فلزی خود را در بیاورید.
پس از جراحی، شما تحت نظر برای مدیریت درد و جلوگیری از عفونت قرار خواهید گرفت. همچنین پزشک یا پرستار ممکن است توصیه کنند به آرامی شروع به راه رفتن کنید تا از لخته شدن خون جلوگیری شود. سایر نکات مهم در دوره نقاهت بعد از عمل به شرح زیر می باشد:
- رعایت استراحت: اجتناب از فعالیت های سنگین و بلند کردن اجسام تا زمانی که پزشک اجازه دهد.
- مراقبت از زخم: دنبال کردن دستورالعمل های پزشک برای تمیز کردن و مراقبت از محل زخم یا جراحی.
- مصرف داروها: مصرف داروهای تجویزی برای درد و پیشگیری از عفونت، طبق دستور پزشک.
- توجه به نشانه های هشدار: برای جلوگیری از عفونت، توجه به هرگونه قرمزی، ترشح، یا افزایش درد در محل جراحی و مراجعه فوری به پزشک در صورت مشاهده این نشانه ها.
عوارض جدی نگرفتن درمان فتق کشاله ران
عدم درمان فتق کشاله ران می تواند منجر به عوارض جدی شود، به خصوص اگر فتق بزرگتر شود یا در حالت گیر افتاده (استرانگوله) قرار گیرد.
- گیر افتادگی فتق (Incarceration): فتق گیر افتاده زمانی اتفاق می افتد که بافت فتق شده در دیواره شکم گیر کرده و نمی تواند به حالت طبیعی خود بازگردد.
- خفگی فتق (Strangulation): خفگی فتق، که یک وضعیت بسیار خطرناک است، زمانی رخ می دهد که جریان خون به بافت فتق شده قطع می شود. این می تواند باعث مرگ بافت (نکروز) و عفونت شدید شود.
- انسداد روده: فتق کشاله ران می تواند منجر به انسداد روده ها شود، به خصوص اگر بخشی از روده در دیواره شکم گیر کرده باشد. این امر می تواند باعث علائمی مانند درد شکم، تهوع، استفراغ و مشکلات در دفع گاز یا مدفوع شود.
- عفونت: بافت مرده یا آسیبدیده ناشی از فتق خفگی می تواند محلی برای رشد باکتری ها و عفونت ایجاد کند. عفونت می تواند به سایر نقاط بدن گسترش یابد و وضعیتی به نام سپسیس را ایجاد کند.